|
Leuk kerstgroen
Natuurlijk hoort een kerstboom bij de kerst maar we halen veel meer kerstgroen in huis rond de kerstdagen.
We nemen hulst in huis met zijn mooie rode besjes, we kussen onder de mistletoe, we kopen kerststerren en sommigen lukt het om kerstrozen in bloei te krijgen.
Hedera (klimop) houdt de duivels op afstand in de donkere maanden en doet het perfect als opvulling van kerststukjes. Rozemarijn geeft een heerlijke geur in huis maar doet ook terugdenken aan de geboorte van een heel bijzonder kind, Jezus.
Met laurier vier je de overwinning, met kerst denken we aan al het goede dat een kind kan brengen, aan het licht dat het altijd weer wint van het donker.
Groen, het hoort bij de kersttijd. De kleur groen is belangrijk in deze tijd omdat de kleur staat voor nieuw leven en een nieuw begin.
De geboorte van een kind werd het symbool voor hoop en verwachting en de overtuiging dat het goede altijd het kwade overwint. |
 |
Mistletoe of maretak
Onder de mistletoe of maretak mag gezoend worden! Alhoewel niet onbeperkt.
Een oude Engelse etiquetteregel schrijft voor dat iedere keer dat er onder de maretak gezoend wordt een besje van de tak moet worden geplukt.
Geen besjes meer aan de tak? Dan mag er niet meer worden gekust!
Waarom hoort de mistletoe bij de kerst?
Eigenlijk weet niemand dat. Er is een oud verhaal waarin de Noorse liefdesgodin Freya iedere man kust onder de mistletoe omdat haar zoon werd gered uit handen van een kwade geest. De witte besjes aan de maretak werden gevormd door de tranen van Freya toen ze nog dacht dat haar zoon overleden was.
Germanen en Kelten namen maretak mee wanneer er gesproken moest worden over een vrede. Daardoor werd de mistletoe een mooie kerstboodschap: vrede op aarde. De maretak heeft nog een speciale eigenschap. Wil je weten wie jouw 'droomprins' wordt? Leg een takje van de maretak onder je kussen en je droomt over je aanstaande echtgenoot.
|
 |
Hulst en hedera
Hét kerstgroen, naast de kerstboom, is natuurlijk hulst en hedera.
De planten blijven groen en dat is natuurlijk bijzonder in de donkere maanden voor de kerst.
Volgens de Germanen hield hedera (klimop) de duivels buiten de deur. Die bescherming was nodig want in de donkere maanden was al dit akelige gespuis extra actief.
Hulst was een nog betere bescherming want het heeft stekelige bladeren, extra pijnlijk voor een boze geest die je huis binnen wil dringen.
In het oude Engeland bracht de plant in huis geluk. Overigens dit bracht een dilemma, een hulstboom kappen brengt namelijk ongeluk. Daarnaast bracht de plant vooral geluk aan mannen, de vrouwen konden beter hedera in huis halen.
De plant heeft ook een christelijke symboliek. Oorspronkelijk waren de besjes aan de hulst wit.
Een hulststruikje groeide onder het kruis van Jezus, zijn bloed kleurde de besjes rood. Sindsdien zijn de besjes aan de hulst altijd rood gebleven. De stekelige bladeren van de hulst werden later ook het symbool voor de doornenkroon van Jezus.
|
 |
|