leuke kerst tips
leuke kerstartikelen
leuke kerstcadeaus
leuke kerstdecoratie
leuke kerstgedichten
leuke kerst knutsel ideeen
leuke kerstliedjes
leuke kerstman
leuke kerstrecepten
leuke kerstteksten
leuke kersttrends
leuke kerstverhalen
leuke kerstversiering
leuk kerstgroen

kerstkaarten
leuke kerstkaarten

kerstcadeaus
leuk kerstcadeautje
kerstcadeau tips

kerst kleurplaten
leuke kerst kleurplaten

kerstplaatjes
leuke kerstplaatjes
kerstwens plaatjes
uitnodiging 1e kerstdag plaatjes
uitnodiging kerstdiner plaatjes
uitnodiging 2e kerstdag plaatjes

meer kerstplaatjes
kerst plaatjespret
feest kerstplaatjes
kerstplaatjes
kerstplaatjesz
mooie kerstplaatjes
vintage kerstplaatjes
kerst plaatjes tips
leuke kerstplaatjes
kerstgedichten plaatjes
kerst tekstplaatjes
kerstplaatjes met tekst
1001kerst.nl plaatjes

meer kerst tips
leuk kerstfeest
leuke kerstfeestjes
de leukste kerst tips
kerst tips
kerst paradijsje
leuke kerstkaarten
kerst feestartikelen
leuke kerst artikelen

Leuke kerstboom

Wat is een leuke kerstboom voor in huis?

Ga je dit jaar voor een echte kerstboom of wordt het toch een mooie kunstboom. Tussen eind november en begin december begint het hoogseizoen voor een kerstboomverkoper. We zijn allemaal op zoek naar de perfecte kerstboom voor in de woonkamer. Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een kerstboom, hoe zorg je dat de boom zo lang mogelijk mooi blijft en liever een kunstboom of een echte spar in huis?

In de eerste plaats, de beste plek voor een kerstboom is op een koele en niet te lichte plaats. Een kerstboom nooit bij de cv of bij een kachel zetten of voor het raam. Heb je een mooi plekje gevonden meet deze dan op, hoe hoog mag de boom zijn en hoe breed. Zet je de boom op een tafel, meet dan ook de hoogte van het tafeltje en vergeet niet dat je ook nog een piek op de boom wilt! Daarna kun je op zoek naar een geschikte kerstboom.

Kerstbomen kun je kopen bij diverse tuincentra, op de markt, bij bloemisten en bij een 'echte' kerstboomverkoper.


Kerstboom kopen

De kerstboom is meestal een spar. De bekendste en meest verkochte kerstboom is de groene kerstspar, de Picea Abies. Met kluit kan hij later in de tuin, het enige nadeel is dat deze boom binnenshuis nog wel eens zijn naalden wil verliezen maar met een goede verzorging kun je dit zo lang mogelijk uitstellen.

De Nordmann of zilverspar doet het binnenshuis beter en heeft als heel groot voordeel dat zijn naalden niet prikken. De blauwspar heeft naalden die prikken maar doet het binnenshuis ook prima.

De 'gewone' kerstspar is de goedkoopste, voor een zilver- of blauwspar betaal je ongeveer evenveel. Heb je weinig ruimte? Kijk naar een dwergkerstboompje met de schitterende naam Conica, een mini-boompje dat vrijwel in ieder huishouden past.

Daarnaast moet je kiezen tussen een kerstboom met kluit of één zonder.

Een kerstboom met kluit heeft minder last van naaldverlies dan een boom zonder kluit en kan later in de tuin worden geplant. Een kerstboom met kluit is duurder.


Een kerstboom kiezen

Waar moet je op letten wanneer je een kerstboom koopt?

In de eerste plaats wanneer de naalden al bij de verkoper uit de boom vallen dan kun je hem het best laten staan. Zoek je een kerstboom voor in huis dan kun je beter een boom met kluit kopen maar die zijn wel duurder.

Moet je de kerstboom in de auto vervoeren neem dan een deken mee om de boom in te rollen, niet alle verkopers doen een net om de boom. Zet een kerstboom nooit onmiddellijk in huis, een boom moet even acclimatiseren in een schuur of garage. Heb je een boom zonder kluit, snij dan een paar centimeter van de stam af voor je hem in de houder zet. Zorg dat een kerstboom altijd water heeft en dat de kluit van een boom vochtig blijft.

Tenslotte echt of kunst?

Een kunstboom verliest geen naalden, kun je hergebruiken, een mooie kunstboom is duur en minder goed voor het milieu. Een echte kerstboom verliest naalden, geeft die heerlijke geur die zo bij kerst hoort en kun je eventueel na de kerst in de tuin planten. Je weet zelf wat het beste bij jouw huishouden past.

home
© leukekerst.nl - leuke kerstboom