leuke kerst tips
leuke kerstartikelen
leuke kerstboom
leuke kerstcadeaus
leuke kerstgedichten
leuke kerst knutsel ideeen
leuke kerstliedjes
leuke kerstman
leuke kerstrecepten
leuke kerstteksten
leuke kersttrends
leuke kerstverhalen
leuke kerstversiering
leuk kerstgroen

kerstkaarten
leuke kerstkaarten

kerstcadeaus
leuk kerstcadeautje
kerstcadeau tips

kerst kleurplaten
leuke kerst kleurplaten

kerstplaatjes
leuke kerstplaatjes
kerstwens plaatjes
uitnodiging 1e kerstdag plaatjes
uitnodiging kerstdiner plaatjes
uitnodiging 2e kerstdag plaatjes

meer kerstplaatjes
kerst plaatjespret
feest kerstplaatjes
kerstplaatjes
kerstplaatjesz
mooie kerstplaatjes
vintage kerstplaatjes
kerst plaatjes tips
leuke kerstplaatjes
kerstgedichten plaatjes
kerst tekstplaatjes
kerstplaatjes met tekst
1001kerst.nl plaatjes

meer kerst tips
leuk kerstfeest
leuke kerstfeestjes
de leukste kerst tips
kerst tips
kerst paradijsje
leuke kerstkaarten
kerst feestartikelen
leuke kerst artikelen

leuke kerstdecoratie

Wat is leuke kerstdecoratie, die je huis echt in kerstsfeer brengt? Het middelpunt is waarschijnlijk de kerstboom met zijn kerstversiering. De belangrijkste kerstdecoraties daarin zijn natuurlijk de kerstballen en de kerstlichtjes. Waarschijnlijk heb je ook kleine appeltjes in de kerstboom hangen, kleine rood-witte herderstafjes, kerstfiguurtjes van riet, kleine trompetjes, koekjes en snoep, notenkrakers, hangt een kerstsok ergens aan de muur en heb je een mooie kerstkrans aan de deur hangen.

Kerstdecoratie die door de eeuwen heen vrijwel gelijk is gebleven. Alhoewel, de kerstbal verscheen pas in de 19e eeuw voor het eerst in de kerstboom en de kerstlichtjes ergens in de 16e eeuw.

De kleine rood-witte herderstafjes worden voor het eerst gebruikt in de kerstboom van de Dom in Keulen. Kinderen die in het kerstspel meespeelden mochten daarna een stafje uit de boom halen. Overigens, het is maar één verhaal. Misschien werden de eerste wel gemaakt in Amerika aan het begin van de vorige eeuw. De stafjes verwijzen naar de herders, het wit staat voor reinheid, het rood voor het bloed van Jezus.

Daarnaast, wanneer je de staf omkeert is het de J van Jezus.


Kerstdecoratie: kerstballen

Die kerstballen in de boom? Dat zijn gewoon kleine appeltjes! Of ze moeten er een beetje op lijken. Al heel lang versierden onze verre voorouders bomen met appeltjes of legden ze appeltjes bij een boomstam. Je zou het kunnen zien als een soort offer aan de goden.

Maar een ander verhaal zegt dat kerstballen eigenlijk kleine heksenballen zijn. Heksenballen, grote glimmende ballen, werden in de tuin gelegd om te waarschuwen tegen heksen. Het herkennen van heksen is namelijk heel eenvoudig, heksen hebben geen spiegelbeeld. Wanneer een heks langs zo'n grote glimmende bal liep en je zag geen weerspiegeling in de glimmende bal dan had je zeker met een enge toverkol te maken.

Waarschijnlijk hadden Duitse glasblazers deze heksenballen voor ogen toen ze in het midden van de 19e de eerste kerstballen bliezen. Het was gelijk een groot succes en vanuit Duitsland veroverde de kerstbal de hele wereld.

De oorspronkelijke kerstballen zijn dus van glas maar tegenwoordig zijn ze o.a. ook van (onbreekbaar) plastic, veel handiger met kleine kinderhandjes in de buurt.


Kerstdecoratie: kerstverlichting

De echte kerstkaarsjes in de boom vinden we vaak niet zo fijn. Toegegeven, er gaat niets boven de mooie schittering van echte kaarsen maar tegenwoordig is er zo'n enorme verscheidenheid aan kerstverlichting dat de kaarsen in de kandelaars kunnen blijven.

De kerstkaarsjes hebben te danken aan Maarten Luther.

Hij liep op een dag in een bos en zag de glinstering van de zon op de besneeuwde boomtakken, dat wilde hij ook aan zijn kinderen laten zien! Thuisgekomen zette hij brandende kaarsjes voorzichtig in de kerstboom.

Tegenwoordig is er kerstverlichting in alle soorten en maten.
De verkoop van LED kerstverlichting lijkt ieder jaar alle verkooprecords te breken en de lichtslangen zijn niet aan te slepen.

Mooie kerstdecoraties worden gemaakt met lichtslangen en prachtige lichtnetten worden voor het raam gehangen.
Vergeet daarnaast niet de kerststerren die natuurlijk verlicht moeten worden.

home
© leukekerst.nl - leuke kerstdecoratie