leuke kerst tips
leuke kerstartikelen
leuke kerstboom
leuke kerstcadeaus
leuke kerstdecoratie
leuke kerstgedichten
leuke kerst knutsel ideeen
leuke kerstliedjes
leuke kerstrecepten
leuke kerstteksten
leuke kersttrends
leuke kerstverhalen
leuke kerstversiering
leuk kerstgroen

kerstkaarten
leuke kerstkaarten

kerstcadeaus
leuk kerstcadeautje
kerstcadeau tips

kerst kleurplaten
leuke kerst kleurplaten

kerstplaatjes
leuke kerstplaatjes
kerstwens plaatjes
uitnodiging 1e kerstdag plaatjes
uitnodiging kerstdiner plaatjes
uitnodiging 2e kerstdag plaatjes

meer kerstplaatjes
kerst plaatjespret
feest kerstplaatjes
kerstplaatjes
kerstplaatjesz
mooie kerstplaatjes
vintage kerstplaatjes
kerst plaatjes tips
leuke kerstplaatjes
kerstgedichten plaatjes
kerst tekstplaatjes
kerstplaatjes met tekst
1001kerst.nl plaatjes

meer kerst tips
leuk kerstfeest
leuke kerstfeestjes
de leukste kerst tips
kerst tips
kerst paradijsje
leuke kerstkaarten
kerst feestartikelen
leuke kerst artikelen

Leuke Kerstman

De Kerstman is gewoon Sinterklaas! Wanneer Sinterklaas niet in Amerika was geïntroduceerd, hadden we waarschijnlijk nooit de Kerstman leren kennen.

Toen Nederlanders in de 17e eeuw naar Amerika emigreerden namen ze ook de traditie van het vieren van het sinterklaasfeest mee.

De naam Sinterklaas werd in de loop van de jaren verbasterd tot Santa Claus. De Sinterklaas die Amerika veroverde leek niet meer op de Sinterklaas die wij kennen. Het is een vriendelijk ogende dikzak met rode bolle wangen, een baard en stevig pijprokend. Deze vriendelijke reus brengt de cadeautjes door de schoorsteen naar de Amerikaanse kinderen.

Aan het begin van de 19e eeuw wordt het gedicht 'Twas the Night Before Christmas` gepubliceerd. In het gedicht wordt een bezoek van St.Nick beschreven op kerstavond. St.Nick is niets minder dan 'onze' Sinterklaas maar dan met een arrenslee getrokken door vliegende rendieren. In het gedicht worden ook voor het eerst de namen van de rendieren genoemd: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder en Blixem.


De Kerstman en zijn rendieren

In het gedicht 'Twas the Night Before Christmas` werden heel veel rendieren genoemd maar de belangrijkste ontbreekt nog, Rudolf het rendier met de rode neus.

Enkele jaren na 'Twas the Night Before Christmas` werd een gedicht gepubliceerd over Rudolph the Red-Nosed Reindeer`, de arme Rudolf werd gepest door de andere rendieren omdat hij zo'n rode neus had. Hij mocht niet meespelen met de andere rendieren en werd bespot omdat hij 'anders' was.

Maar op een avond komt de Kerstman langs en vraagt aan Rudolf of hij niet de weg kon wijzen in het donker omdat zijn rode neus een prima licht was in de nacht.

Sindsdien is Rudolf de gids voor de andere rendieren en één van de geliefdste rendieren.

Het gedicht werd geschreven door Robert May, Robert was zelf vroeger ook erg gepest door klasgenootjes. Enkele jaren later werd het gedicht als liedje uitgebracht en veroverde Rudolf 'het rendier met de rode neus' de harten van iedereen.


De Kerstman heeft ook hulpjes

Sinterklaas heeft Zwarte Piet maar ook de Kerstman heeft zijn eigen 'knechtjes'.

De Kerstman heeft zijn kerstelfjes.

De elfjes komen waarschijnlijk uit Scandinavië en waren in het begin helemaal niet zo aardig! De oude elfjes kun je nog het best vergelijken met gnomen, op het eerste gezicht best vriendelijke wezentjes want ze hielden allerlei demonen buiten de deur maar je moest ze wel te vriend houden. Maak een gnoom niet boos want dan is hij genadeloos.

In Scandinavië werden daarom in de decembermaand bordjes pap bij de deur gezet, daar zijn gnomen namelijk dol op. Deze gnomen zijn waarschijnlijk de voorouders van de kerstelfen. In het midden van de 19e gaan deze elfjes de Kerstman helpen.

Waar woont de Kerstman met zijn elfjes en rendieren?

Dit is het grootste geheim van de Kerstman, niemand weet het echt zeker.
Zeker is wel dat ze op een koude plek wonen maar of het Noordpool is? Overigens in Rovaniemi (Lapland) weten ze het zeker, de Kerstman heeft zijn huis in dit dorp gebouwd.

home
© leukekerst.nl - leuke kerstman