|
Leuke kerstversiering
Leuke kerstversiering is er genoeg. De winkels liggen er ver voor december vol mee.
Kerstbomen, allerlei kerstverlichting, kerstkransen, heel veel versiering voor in de kerstboom, lichtfiguren in de tuin en natuurlijk de kerststal.
De eerste kerststal was te zien in Italiƫ in de 12e eeuw, het was een levende kerststal. Een bedelmonnik vertelde het verhaal van de geboorte van Jezus op de dorpspleinen maar merkte dat mensen het verhaal beter onthielden wanneer ze het ook daadwerkelijk uitgebeeld zagen.
De eerste kerststallen waren daarom levende kerststallen die vooral in de kerken populair werden. Vanuit de kerken veroverden de kerststalletjes de huizen, kleiner natuurlijk en met figuurtjes die de geboorte van Jezus uitbeelden.
Het kindje Jezus is altijd de centrale figuur met Maria en Jozef elk aan een kant.
Verder staan in een kerststal natuurlijk de herders en de wijzen die het bijzondere kind bewonderen. Een ezel en een os omdat die nu eenmaal ook in een stal staan en een engel die de weg wees naar de kribbe met het kindje.
|
 |
Kerstkransen
Kerstkransen horen bij het vieren van het kerstfeest. Toch hebben we de traditie van een kerstkrans te danken aan de Romeinen. Wanneer je een krans kreeg gevlochten van groenblijvende takken dan bracht dat geluk en gezondheid.
De nadruk lag hier op het krijgen, alleen wanneer je een krans cadeau kreeg bracht hij geluk. Daarnaast beschermde de krans tegen demonen die in de donkere maanden actief waren.
Vanuit dit gebruik veroverde de kerstkrans waarschijnlijk de hele wereld als teken voor het lichtfeest in december.
Maar de betekenis van een kerstkrans gaat verder, een kerstkrans is rond, heeft geen begin en geen eind en staat hierdoor voor de eeuwigheid.
Kerstkransen worden gemaakt van groenblijvende planten zoals hulst en hedera. Overigens is het een christelijke traditie om de krans twaalf dagen aan de deur te hangen.
Tegenwoordig kun je kerskransen van allerlei materialen maken, van kerstkransen met veren tot volledig in goudkleur gespoten of helemaal bestaande uit alleen kerstballen.
|
 |
Rood, groen en goud
De traditionele kleuren voor de kersttijd zijn rood, groen en goud.
Rood is de kleur van het vuur, het verwijst naar de vuren die onze bange voorouders hoog opstookten in deze donkere maand. Het vuur was daarnaast praktisch, het hield je warm! Het is tenslotte nog december en erg koud.
Het vuur hield al het engs buiten de deur want de oude wereld werd nog bestookt door demonen en andere angstaanjagende creaturen. Rood heeft nog een belangrijke betekenis die we allemaal kennen, rood is de kleur van de liefde.
Tijdens de kersttijd een belangrijke kleur want het draait om die ene grote onbaatzuchtige liefde van een vader voor zijn kinderen.
Groen! Natuurlijk de kleur van het nieuwe leven, de kleur van de lente die bijna weer komt, de kleur van een nieuw begin.
Tenslotte het goud. Goud is de kleur van de ster die de weg wees naar het kindje in de sterren. Goud is de kleur van de opkomende zon en de zomerzon die bijna weer zichtbaar wordt. Boven alles is goud door alle eeuwen heen het symbool geweest voor goden.
|
 |
|